Att gipsa

När man har fått upp reglar i sitt hus och isolerat är det dags att börja gipsa. Vill man kunna hänga upp saker på väggen är det bra att först ha monterat en plywood eller OSB-skiva på reglarna eftersom dessa går att skruva i. På så sätt slipper man använda plugg överallt. Gips köps i skivor som brukar vara 220 x 90 cm. De skruvas med så kallad gipsskruv som är en vanlig skruv med stjärna. Fäster man gipsskivorna utan OSB eller Plywood under måste man se till att reglingen har avståndet 45 cm eftersom skivorna ska skruvas både i mitten och på vardera sida.

När man gipsar använder man sig av en så kallad gipskniv eller mattkniv. Först mäter man ut hur hög och bred skivan ska vara sedan drar man med gipskniven där man har mätt ut och sedan är det bara att bryta av skivan. Ibland kan man behöva en såg till hands och det går bra med en vanlig fogsvans. När man skruvar ska man skruva med ungefär 15 cm mellanrum på sidorna och 20 i mitten. Ska skivorna sitta i taket bör avståndet dock vara ca 10 cm mellan skruvarna eftersom trycket på dem då blir högre.

Sidorna på skivorna är lite smalare, dessa ska placeras mot varandra och är till för att en skåra ska skapas där man kan applicera spackel när gipsningen är klar. Gipsning kan vara lite jobbigt i början om man är ovan men det är inte jättesvårt. Är det väldigt mycket utskärningar och speciella varianter av gips gör man dock kanske bäst i att anlita en snickare. Ofta behöver man såga ut för eluttag och annat och då kan man ha en så kallad hole-in-one till hjälp som är en sorts magnet som hjälper en att hitta eluttaget bakom skivan.

onplay