Att montera fönster

Att montera fönster kan kännas väldigt jobbigt och svårt vid första anblick, men faktum är att det inte är så svårt så länge man har de rätt verktygen. Det kanske viktigaste är att se till att man har ett par kilar man kan använda, ett vattenpass, samt en särskild hylsnyckel man kan använda till de speciella skruvarna man använder. När man monterar fönster använder man nämligen speciella karmskruvar som gör det möjligt att reglera fönstrets läge när det sitter på plats.

För det första måste man göra ett hål i väggen där fönstret ska sitta. Hålet bör vara ungefär 1.5 cm större på vardera sida om fönsterkarmen eftersom man måste isolera runt omkring fönstret. Dessutom är det lättare att finjustera fönstret när det sitter på plats. När man har gjort hålet gör man gott i att lyfta ut själva fönstret från karmen eftersom det endast är karmen som ska skruvas dit och det är lättare att hantera utan fönstret eftersom det blir mycket mindre vikt.

För att se till att fönstret hamnar i rätt liv i utkant av huset kan man sätta ett stopp i form av till exempel två brädor längst ut på fasaden. Sedan trycker man in fönstret mot stoppet. Därefter placerar man kilar undertill och ser till med vattenpasset att fönstret är rakt. När fönstret är rakt är det bara att skruva i skruvarna på sidan om fönstret. Är det tegel eller betong kan man behöva använda plugg. Efter att fönstret är färdigmonterat kan man behöva finjustera med hjälp av skruvarna.

När fönstret är rakt och på plats isolerar man med så kallat drev som man köper i rullar på byggmarknaden. Därefter drevar man ett varv på insidan och ett varv på utsidan. På utsidan bör man använda inplastat drev. När detta är klart kan man sätta dit foder runt fönstret.

onplay