Luftningar i tak

Något av det allra värsta som finns när det kommer till hus är röta och mögel. Det kan vara väldigt dyrt att få fixat och det kan vara farligt att leva nära samt göra att huset med tiden går sönder. När man lägger tak finns det ett speciellt sätt som används för att se till att inte taket ruttnar. Detta speciella sätt kallas för att göra luftningar.

Under takpappen ligger det så kallad råspont som en typ av plankor i trä. Dessa är särskilt utsatta för fukt eftersom de ligger så pass nära taket. Som de flesta känner till så trivs dock inte mögel och svampsporer i luftiga utrymmen, därför ska man alltid se till att det finns luftningar i taket.

Luftningar sätts under råsponten i taket och brukar bestå av läkt som ser till att ett avstånd bildas till taket. Därefter monteras masonitskivor hela vägen upp till nock. Längst ner på taket finns det öppningar som gör att luft blåser in under masoniten och ser till att det alltid finns ett luftflöde under råsponten. Det finns också andra varianter man kan använda så som kartong och så vidare. Masonit är dock det mest använda och kanske det mest ultimata även om det kan vara jobbigt att behöva såga i. Under luftningarna tillkommer nämligen ofta isolering som ligger och trycker mot luftningen. Det är viktigt att se till att luftningen inte trycks ihop mot taket så att luftflödet stoppas.

Läkten är oftast 45 millimeter vilket skapar ett lagom mellanrum för luften att passera mellan takstolarna. Använder man så kallad sprutisolering är det särskilt viktigt att se till att det inte finns några hål i luftningarna eftersom dessa då kan täppas till när isoleringen sprutas in. För att motverka detta kan man använda stark tejp eller helt enkelt vara noga med utskärningarna i masoniten.

onplay