Bygga komplementbostadshus

2014 gav regeringen tillåtelse att kunna bygga ett extra hus på tomten utan att alltid behöva bygglov. Detta var en del i att avhjälpa bostadskrisen och Boverket hoppades på 150 000 till 200 000 nya småhus, vilket inte blev fallet. Ett tusental hus byggdes, men antalet har ökat något för varje år.

Attefallshus

Dessa småhus kallades för attefallshus efter Stefan Attefall som var bostadsminister 2010 till 2014, och tanken var att kunna bygga fler mindre bostäder i anslutning till befintliga enfamiljshus.

Ett attefallshus kommer efter att de nya reglerna träder i kraft få vara högst 30 kvadratmeter stort, från tidigare 25 kvadratmeter, kan byggas med källare och får vara högst fyra meter upp till taknocken. Det måste vara minst 4,5 meter till grannens tomtgräns, annars krävs grannens medgivande, helst skriftligt så att inga diskussioner kommer i efterhand. Ska huset användas som bostadshus krävs det att huset följer Boverkets riktlinjer för bostad, säkerhet och funktionshinderanpassning. Ska det vara bostad måste det finnas kök och badrum dessutom. Läs mer om reglerna som gäller för uppförandet av komplementbostadshus hos Boverket.

Bygga attefallshus

Innan du smäller upp ett attefallshus behöver du göra en bygganmälan till kommunen, annars räknas ditt hus som svartbygge och du kan få betala en ganska stor straffavgift eller till och med bli tvingad att återställa tomten, alltså riva huset, så var noga med att alla papper blir rätt. När du har fått rätt på det hela är det bara att börja. Vill du bygga huset själv finns det faktiskt byggsatser att köpa hos Byggmax, och de har många olika modeller att välja mellan. Även om du inte vill göra det själv utan kanske anlita någon annan som gör jobbet finns det mycket bra saker för husägare på Byggmax. Bygger du det själv har du fördelen att kunna hålla nere kostnaden, du bestämmer helt själv hur allting ska se ut och du kan göra ändringar som passar dig.

Anlitar du totalentreprenad och köper ett nyckelfärdigt hus är allt du behöver göra att betala, luta dig tillbaka och titta på, eller syssla med annat. Ett nyckelfärdigt hus innebär att det sätts upp eller byggs på plats och är klart att flytta in i med en gång. Du behöver inte fixa ett kök eller badrum, för det är redan färdigt, och huset är dessutom inkopplat och anslutet till elnät, vatten och avlopp när du får nyckeln.

Varför attefallshus?

Har du svårt att föreställa dig hur ett litet hus kan se ut eller vad du ska välja om du går i attefallstankar? Ta en titt här och få lite inspiration från Expressen som visar olika småhusmodeller och lite info om dem. Bygger du ett litet extrahus på tomten kan du låta tonåringen bo där, men du kan också hyra ut huset till andra och få in lite pengar på det hela. Är du lite trångbodd men vill ha en gäststuga eller ett poolhus fungerar attefallshuset perfekt.

onplay