Byta fönster

Att byta fönster kan vara något som en husägare gruvar sig för, men det finns mycket att vinna på att se över just fönstren. Olika typer av fönster kräver olika mycket underhåll och även olika investeringskostnad. Det kan vara bra att tänka på att kvalitet är önskvärt då det slipper ut en del värme och energi genom fönstren. Det är dumt att elda för kråkorna.

Beroende på när huset är byggt har det olika material som fönstren är gjorda av. Gamla hus har fönster och fönsterbågar i trä, och nyare hus kan ha fönster i aluminium eller i plast, och då är det PVC-plast som är aktuellt.

Bra fönster sänker energiförbrukningen

Ett hus läcker massor med värme, och fönstren är en av de stora läckorna. Har du gamla fönster kan det vara bra att uppgradera dem och se till att de nya fönstren har ett bra u-värde för att kunna sänka din energiförbrukning. U-värdet talar om hur energibesparande fönstret är och för att det ska klassas som energieffektivt krävs att hela fönstret med glas, karmar och båge har ett u-värde på 1,0 W/m2K.

Ett alternativ till det förestående fönsterbytet är pvc fönster med bra u-värde. En annan fördel med just PVC-fönster är att de är underhållsfria. När de väl sitter på plats är det enda du behöver göra att tvätta av dem då och då. Inget skrapande eller målande behövs och idag går PVC-fönster att beställa i många olika storlekar, med spröjs och utan spröjs, öppningsbara eller inte, två-glas och tre-glas och mycket mer. Hos Nettofönster kan du hitta pvc fönster med bra kvalité till ett bra pris.

Spara pengar på sikt

Genom att göra en större investering och byta ut eller renovera befintliga fönster kan du få ett mycket bättre inomhusklimat och en klart lägre energiförbrukning. Det kan tyckas att fönster är dyrt att byta, men uppgraderingen och det minskade värmespillet gör att du har sparat in den kostnaden efter några år. Vare sig du väljer att sätta in helt nya fönster eller att renovera de gamla charmiga träfönstren så är det en energibesparing på sikt. Även gamla trähus kan få energibesparande fönster som ser ut som de gamla för att inte förstöra husets charm och utseende. Ett fönsterbyte kan även höja värdet på huset, och en omvärdering kanske kan vara på sin plats när bytet är gjort. Ett högre värde på huset kan dessutom påverka dina amorteringar.

Kan du inte byta fönster?

Det kan finnas orsaker till att du inte kan eller vill byta eller renovera dina fönster, och då finns det andra saker du kan göra för att bromsa värmespillet lite. Du kan byta ut de gamla och delvis försvunna listerna för att täta det lite mer. Det är ett billigt och enkelt alternativ som kan göra en del skillnad. Att använda ett så kallat dragdjur, i stil med en lång vetekudde i fönsterkarmen kan minska draget och genom att använda tjocka gardiner för fönstret värms luften mellan gardin och fönster upp och isolerar lite grann. Detta kan hjälpa energiförbrukningen till ett fönsterbyte blir möjligt.

Lycka till med dina fönster!

onplay