Taket – husets lock

En av det viktigaste delarna av ett hus är dess tak. Om taket får problem dröjer det inte länge innan hela huset får problem. Därför är det viktigt att taket är i gott skick och att eventuella fel och brister åtgärdas snabbt för att det inte ska uppstå större skador på huset.

Som husägare har man att göra hela tiden när det kommer till underhållet av sitt hus. Det ska fixas i trädgården, målas fasad, bytas fönster och gud vet allt. Mycket av det kan skjutas på framtiden, men när taket behöver uppmärksamhet bör man kontakta en takläggare direkt.

Anlita takläggare eller fixa själv?

För den händige är det säkert en självklarhet att ta sig an taket själv vid eventuella problem. För andra behövs professionell hjälp. Det finns takläggare i Sollentuna och på de flesta orter runt om i landet, från norr till söder. Det viktigaste är att taket blir åtgärdat och inte vem som utför arbetet.

Priserna för takrenovering varierar beroende på vad du behöver få hjälp med och innan takläggaren börjar arbeta får du en offert där priset är angivet.

Takets funktion

Taket är som husets lock, det ska skydda mot årstidernas påfrestningar, men det har även en viktig funktion när det gäller husets inomhustemperatur. Varm luft stiger, vilket innebär att ett otätt tak kommer läcka varmluft på vintern och göra huset kallare. Att åtgärda taket gör därmed huset mer energieffektivt.

Alla tak, oavsett struktur, har en förmåga att släppa igenom mycket värme på sommaren. Därför kan det vara bra att bygga en vind så att värmen från taket inte tränger in i resten av huset under heta sommardagar.

onplay